Chinita

Chinita

Ineengestrengeld liggen we op de bank. Plots horen we allebei het geluid van de film niet meer. De lolly knapt hard tussen je kiezen en met mijn hoofd tegen het jouwe, knapt het ook in mij door. Lolly’s en fruitella snoepjes zijn je favoriet. Maar je kiest trouwens net zo makkelijk een banaan dan dat je gaat voor chips. Met de Chiquita sticker op mijn hand liep ik afgelopen week weer de deur uit. Stickers én ook pleisters plak je zo graag. Ik had nog geluk, de sticker had net zo goed op mijn voorhoofd kunnen zitten. Jezelf versieren met een luierbroekje op je hoofd is nieuw. ‘Jij ook mama! Haha net een feestmuts!’ Gekke fratsen heb je.
Deze week is je eerste wenochtend op school. Ik ben benieuwd met welke streken je thuis zal komen. Kwajongensstreken of krijg je slechte peutervrienden met rare trekjes en wil mijn kleine lieveheersbeestje straks blowen.

Mama denkt nu wel heel raar hè? Komt doordat ik al een paar dagen het liedje La Chinita van Manu Chao in mijn hoofd heb. In het clipje gaat een vrolijk meisje onderweg. Ik zie jou dansend naar school toe gaan. Ooit heb ik eens opgezocht dat la chinita, lieveheersbeestje betekend. Hoe schattig. Echter, de song gaat over hasj roken en het woord heeft dus meerdere betekenissen. Mijn Spaans is niet toereikend, maar volgens mij was de boodschap dat je moest leven als een mooi onschuldig meisje en controle moet houden. Maar voor hetzelfde prijzen ze het gebruik van drugs de hemel in, omdat je dan weer net zo fantasierijk als een jong kind kan zijn.

Je moeder heeft ooit één keer wat hasj gerookt. Aangezien ik nooit eerder had gerookt was het een avondje met goed veel hoesten, maar ik wilde het wel eens beleven. Het leverde niet echt veel bijzonders op. Behalve dan dat ik de hele nacht heb gevraagd ‘Mag het licht uit?’ en dan niet in de context van De Dijk. Tjonge wat was de kamer fel verlicht. Ik lag op bed om te gaan slapen, maar wat was het helder.
De kamer bleek donker te zijn werd mij later verteld. Hasj zou je gevoelens van het moment van gebruik versterken. Mooi, dan was ik dus al aardig verlicht.

Maar ik heb Manu Chao in mijn hoofd door het eerste zonnetje dit jaar. Herinneringen aan relaxed dansend Pinkpop afsluiten en nu genietend met een boek op het tuinbankje voor onze garage. We zitten hier uit de wind. Jij zit op je knieën op het picknickkleed dat ik op de oprit heb gelegd. Je hebt je kralen en een puzzel mee naar buiten genomen en stept soms een rondje over de stoep langs de tuin.

We gaan weer een nieuw avontuur aan. School is in aantocht. Tegelijkertijd met de lente. De zon en de lolly’s zijn de komende tijd onze drugs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *