Levensweg

Levensweg

Vanmorgen lag er nog een dun laagje ijs op het water. De lucht daarboven was als een schilderspalet met vleugen roze, oranje en zacht blauw. Het gras toegedekt met wit rijp. Een deel van de schapen komt net in de benen, een ander deel ligt nog. Onaantastbaar. Ze zijn er gewoon. Ze horen sinds kort bij het landschap van deze weg. Samen met de dikke bruine scharrelende kippen, het enkele kalf dat weleens buiten staat en de kwikstaartjes die over een tijdje weer over de weg zullen hink-stapspringen.

Als ik mijn neus heel goed zijn best laat doen, ruik ik flarden voorjaar door de kou heen. Het licht, zo lieflijk ‘s morgens als welkom voor mijn net geopende ogen is ’s middags goddelijk. Te groot om te aanschouwen in haar volle glorie. Soms schuift er een wolk voor en zou je via de ontstane Jacobsladders zo even een kijkje boven willen nemen.

De weg leeft met al haar land aan weerszijden. De boerderijen en arbeidersblokken. Soms zie ik mensen over een erf lopen. Vaker zie ik tractors en jeugd op de fiets.
Ik zie roofvogels in de nu kale bomen. Als ik ze spot, voelt dat aan als geluk. Altijd triggeren ze mijn bewustzijn. Geven ze me de boodschap: gebruik je ogen. Kijk naar buiten in plaats van in je hoofd. Zie de schoonheid.

Ik vervloek de weg als er sneeuw ligt. Tijdens hevige regen geef ik af op de broze bermen. In de zomer als ik een enkele keer mijn meisje achterop de fiets ophaal van de opvangboerderij tranen mijn ogen door het opvliegend zand. In de oogsttijd is het een slalom om de kluiten klei en nog eerder lag de weg na een nachtelijke storm bezaaid met takken.

De weg leeft. De weg laat mij voelen. Laat mij leven. Laat mij zien hoe mooi de seizoenen zijn. De winter met haar soms zo verstilde beelden. Het ongerepte land.
Over een tijdje kan ik weer genieten van de tractors met toebehoren waarvan ik meer dan de helft niet bij naam kan benoemen. Genieten van de gewassen. Van de gele schermen dille in de berm en de afgerolde uien en wortels in de bocht.

Een erf met een bord ‘te koop’ laat mij fantaseren. De logeerpartijen tijdens schoolvakanties en later het vakantiewerk aan een buitenweg een dorp verderop waren in mijn jeugd als een thuiskomen. Stiekem blij dat mijn meisje een heel klein beetje een buitenwegkind mag zijn door haar opvangboerderij.

Karel Doormanweg, buitenweg, levensweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *