Londen: tips voor 2 dagen Londen met kind

Londen: tips voor 2 dagen Londen met kind

LONDEN – DAG 1

TOESTEMMINGSFORMULIER
ALLEEN REIZEN MET MINDERJARIG KIND NAAR BUITENLAND

‘s Morgens vliegen vanaf Nederland. Ga je alleen met je minderjarige kind naar het buitenland neem dan een formulier mee waarop staat dat je toestemming hebt van de andere ouder om je kind mee naar het buitenland te nemen. Is er geen andere ouder in beeld, zorg dan voor documenten waarop staat dat jij alleen de ouderlijke macht hebt. Formulier: reizen met kinderen
Vliegreis Eindhoven - Londen

STANSTED EXPRESS TRAIN

Aankomst London Stansted Airport, vliegveld ten noorden van Londen.
Met de Stansted Express Train in 3 kwartier naar Liverpool Street Station. Dit retourticket bestel en print je thuis alvast online. Je retour is 1 maand geldig. Volwassen ticket: 30 GBP. 5-15 jr ticket: 15 GBP. Het kan voordeliger als je ver voor je reisdatum al een ticket bestelt.

OYSTER CARD – OPENBAAR VERVOERKAART LONDEN

Minimaal een week voordat je gaat (de kaart wordt naar je huisadres gestuurd) bestel je online of je koopt ter plekke op bijvoorbeeld een station als Liverpool Street Station bij het informatiepunt een Oyster Card. Deze kaart geeft toegang tot al het openbaar vervoer en geeft 50% korting op een rit. In verband met ons hotel in Ilford (4 zones reizen) heb ik daar 30 GBP op laten zetten. Met deze kaart kan ik elk metro (Underground)- en treinpoortje open krijgen de komende drie dagen en in elke trein, Underground, bus en dubbeldekker. We hoeven zodoende geen Hop-on Hop-off  buskaart te kopen waarvan de prijzen voor een dagkaart voor volwassenen: 35 GBP en kind 5-15 jr: 25 GBP zijn.
Kinderen tot 11 jaar reizen in Londen gratis met openbaar vervoer.
Voor 1 of 2 dagen in Londen? Dan zal 20 GBP genoeg moeten om de hele dag in zone 1-2 te reizen. Ben je er voor 3-4 dagen/reis je verder dan in zone 1-2? Schaf dan een Oyster Card met 25 of 30 GBP aan.

HOTEL LUCKY 8 – ILFORD

Met de Oyster Card stap ik vanaf Liverpool Street Station in de trein naar Ilford waar ons Hotel Lucky 8 op 200 meter afstand van het station ligt. Het hotel, wij zaten is een soort appartement naast het hotel, is perfect door de ligging en de prijs. Verder moet je je er geen mooie voorstellingen bij maken.

CAMDEN TOWN

Terug Londen in. Met de trein van Ilford naar Statsford Station. Met de Underground van Statsford naar Camden Road. Zwerven door de wijk Camden Town. Ogen uitkijken naar alle gevels en marktjes en dan zeker de Camden Lock bezoeken om heerlijk een terrasje te pakken en wat te eten bij de vele verschillende eettentjes in festivalsfeer.

DUBBELDEKKER BUS

Het is inmiddels al eind van de middag en we willen naar de grootste speelgoedwinkel ter wereld Hamleys met zeven verdiepingen aan de Regent Street. We speuren de straat af op zoek naar een bushokje. In deze hokjes hangt een plattegrond. Na een beetje zoeken zie je welke lijn je moet hebben om het dichts bij je bestemming te komen. Zelf heb ik ook een plattegrond met meer details vanuit ons hotel meegenomen. De dubbeldekkers rijden af en aan en dezelfde lijn komt om de 10 minuten, dus geen gestress.
Je kan met hetzelfde gemak ook met de Underground, maar mijn dochter heeft zich zo verheugt om in een dubbeldekker bus te zitten en ik vind het leuk om zo de stad te kunnen zien.
Als we de bus weer uitstappen moeten we nog zo’n 15 minuten lopen door straten met grote winkels van bekende merken.

HAMLEYS SPEELGOEDWINKEL – BUILD A BEAR WORKSHOP

De speelgoedwinkel is meer dan fantastisch. Op elke verdieping staan 4 medewerkers die speelgoed demonstreren en de kinderen mee laten spelen. De verleiding is groot om alles vervolgens aan te schaffen. Ik wil mijn geld echter uitgeven aan de Build a Bear Workshop. Mijn dochter kan hier zelf haar knuffel maken. Er zijn zo’n 30 verschillende knuffels. Deze liggen leeg in de schappen. Daarboven zie je wel een voorbeeld van een gevulde knuffel. Na het uitzoeken van een knuffel gaan we naar een medewerker die met een machine, die mijn dochter mag bedienen, de knuffel met vulling vult. Halverwege het vullen mag ze testen. Wil ze een super zachte, zachte of stevige knuffel.
Build a BearVoordat de knuffel dicht wordt genaaid gaat er nog van alles in. Je kan een geluidje in de poot laten plaatsten. Je kan kiezen uit verschillende bestaande deuntjes of zelf wat inspreken. Mijn dochter spreekt zelf de boodschap ‘I love you’ in. Ook mag ze van mij een hartje plaatsen dat als je daar op drukt een paar keer bonkt als een echt hart. Een geurtje kan je ook plaatsen in een andere poot, maar die vindt ze niet fijn ruiken. Wel komt er nog een klein stoffen hartje in de beer. De medewerker voert een heel ritueel uit samen met mijn dochter. Ze mag het hartje over haar hart strijken, zodat het knuffelhartje zich oplaad met liefde. Ze mag ermee over haar buik wrijven zodat de knuffel nooit honger zal hebben. Ze mag er samen alvast mee dansen en springen en tot slot haar ogen dicht doen, het hartje een kus geven en in haar gedachten een wens meegegeven aan de knuffel.
De knuffel is klaar, maar er is nog genoeg te doen als je het geld er voor over hebt. Er hangen rekken vol met kleertjes en accessoires waaruit gekozen kan worden. Mijn dochter kiest een mooie outfit voor haar beer. Een geboortebewijs kunnen we op de computer ook nog maken, maar ik weet nu al dat dat papiertje bij ons thuis onder in een la zal verdwijnen en laat dat zitten. Bij de kassa doen we er nog een rugtasje bij waar de beer in kan en de poten deels uitsteken zodat de beer leuk mee kan op haar rug. Hamleys Build a Bear WorkshopTrots zit ze ’s avonds in de metro met haar knuffel op schoot. ‘Mama kan je later ook knuffelverzorger worden? Ik denk dat ik daar wel heel goed in zou zijn.’ Gemiddelde kosten: knuffel 20 GBP, inbouwaccessoires: 10 GBP, kleding en accessoires: 20 GBP.
Het maken van de knuffel zal ongeveer 30 à 45 minuten hebben geduurd. In totaal zijn we met het grootste gemak 2 uur in de speelgoedwinkel. Gelukkig is deze winkel open tot 21.00 uur.

LONDEN – DAG 2

WELLINGTON BARRACKS – BUCKINGHAM PALACE – WISSELING VAN DE WACHT

Voordat we op reis gingen had ik gelukkig de tip gelezen dat je met kinderen eigenlijk niets van de daadwerkelijke wisseling van de wacht ziet of je moet al voor dag en dauw aan het hek staan en dat je daarom beter bij de Wellington Barracks aan de Birdcage Walk, vijf minuten vanaf het Buckingham Palace kan gaan staan. Daar wordt om 10.15 uur de nieuwe garde gevormd en geïnspecteerd. Terwijl dit gebeurt maakt de band muziek. Om 10.57 vertrekt de New Guard onder leiding van een regimentsband uit de Wellington-kazerne en slaat linksaf naar Buckingham Palace. Om 10.50 uur zijn we daarom langs de Spur Rd, de weg naar het paleis gaan staan en hebben ‘onze’ band en wachters langs zien marcheren. Vervolgens zijn we achter hen aangelopen naar het Buckingham Palace. Als de Koninklijke vlag boven het paleis wappert is de koningin thuis. Is ze er niet, dan is de nationale vlag gehesen. 
Wellington Barracks inspectie Buckingham Palace

CONSTITUTION HILL – HYDE PARK MET VIJVER THE SERPENTINE – PRINCESS DIANA MEMORIAL FOUNTAIN

We lopen weg bij de drukte rondom Buckingham Palace over de laan Constitution Hill. We zagen aan de vlag dat koningin Elizabeth thuis was en waarschijnlijk treffen we nu haar bezoek. Koetsen passeren ons net zoals een groepje soldaten met grote gouden helmen te paard. Aan het eind van de laan is een slagboom. Mijn dochter gaat op de foto met een Engelse politieagent, een Bobby met typische helm. We staan inmiddels bij de triomfboog Wellingthon Arch. Hier lopen we onderdoor en stappen het Hyde Park in met mooi aangelegde tuinen, groene papegaaitjes, vijver The Serpentine en de Princess Diana Memorial herdenkingsfontein.
Constitution Hill triomfboog Wellingthon Arch koetsen

DIANA MEMORIAL PLAYGROUND

We waren op pad naar de Diana Memorial Playground en ik dacht dat dat naast de Princess Diana Memorial Fountain zou liggen, maar helaas het ligt pas in de hoek van het Kensington Park. Inmiddels hebben we 45 minuten gewandeld vanaf de kazerne. Het pad door Kensington Garden zal nog zo’n 20 minuten lopen zijn. Ik heb nog een programma tot laat in de avond in gedachten en besluit om een cab aan te houden die ons voor 7 GBP om het park heen rijdt. Vanuit de taxi zien we nog grijze eekhoorns in het Hyde Park.
In het Diana Memorial Playground eten we van heerlijke broodjes en komen bij van de wandeling en de stadsgeluiden. Er ligt een groot houten schip in een zandvlakte. Er is een waterpartij en op kleinere veldjes omringd door groen staan houten speeltoestellen. We zien spelende kinderen in uniform die hier een uitje hebben. De entree is gratis. De kinderen kunnen de speelplaats niet betreden of verlaten zonder een verzorger, het hek wordt bewaakt en er worden alleen volwassenen binnen gelaten die in gezelschap zijn van een kind.
Diana Memorial Playground

NATURAL HISTORY MUSEUM

De dubbeldekker bus komt mijn dochters gedachten in rijden, daar wil ze weer in. Ik wil graag naar het Natural History Museum en we verlaten de speeltuin en lopen de straat af op zoek naar een bushokje dat we weer binnen 5 minuten treffen. Met de dubbeldekker reizen we naar het museum.
Alleen de buitenkant van het museum is al groots om te zien. Zoals hier trouwens heel veel mooie oude gebouwen staan. Londen is zo’n mooie stad om in rond te toeren.
Het museum blijkt van binnen net zo groots als de buitenkant. Wat is het gebouw prachtig en wat staan er prachtige dingen. Opgezette zoogdieren, skeletten, dinosauriërs, mineralen, edelstenen, een doolhof aan wetenschappelijke lichamelijke proefjes. We verblijven er lange tijd. Dit museum mag je niet overslaan bij een bezoek aan Londen. De entree is gratis.
Natural History Museum giraffe
Natural History Museum skelet

BIG BEN – WESTMINSTER ABBEY – LONDON EYE

Met de Underground reizen we vanaf het Natural History Museum naar een ander deel van de stad. We stappen uit op het Westminster Station. Lopen weer het daglicht in en zien de Big Ben, de Westminster Abbey en het London Eye. Ik ben wel van het kerken bekijken maar betwijfel of ik mijn dochter daar nu een plezier mee doe. Ze heeft net met zoveel plezier het museum bekeken, ik moet het zo houden, het genieten laten bestaan en nu niet overvoeren. Ik twijfel of we in Londen Eye zullen stappen dat nu op 10 minuten loopafstand is. De prijs voor een rondje van een half uur rond draaien houd mij tegen. Afgelopen jaar zaten wij in het reuzenrad op De Pier in Scheveningen. Het instappen vond ze mooi, het de lucht ingaan ook, en na het tweede rondje verzuchtte ze ‘Moeten we nog een keer rond?’ De voorspelling is 1 uur en op weekenddagen 2 uur in de rij wachten voor een half uur een heel mooi uitzicht voor gemiddeld 25 GBP voor een volwassene en 20 GBP voor een kind van 3 -15 jr. Je kan ook online via een tijdticket je tijdstip al vast laten leggen, scheelt wachttijd in ruil voor geld. Ik besluit om deze attractie te bewaren voor als we ooit nog een keer naar Londen gaan.

DUBBELDEKKER BUS LIJN NUMMER 453

We steken de Westminsterbrug over met balletje-balletje spelers en mijn dochter had met haar acht jaar al haar geld ingezet als ze alleen was geweest. Wat een louche spel is het. Over de brug is er een halte voor buslijn nummer 453. Deze dubbeldekker bus gaat naar Marylebone en gaat door een heel mooi stuk van het centrum van Londen. We zien onderweg vele monumenten en mooie gebouwen. Ik laat ons naar het eindpunt rijden zo’n 25 minuten verderop. Bijkomen na een paar uur museum terwijl mijn dochter met haar neus tegen de vooruit bovenin de dubbeldekker bus aanstaat, alles benoemend wat ze ziet. Al reizend eten en drinken we wat van wat we onderweg hadden gekocht. Bij het eindpunt stappen we uit. Lopen een stukje van de net afgelegde route terug en stappen dan weer in dezelfde lijn terug naar de Westminsterbrug.
Rode dubbeldekker bus Londen

UNDERBELLY FESTIVAL SOUTHBANK – FAMILIE SHOWS – ENTERTAINMENT – A SIMPLE SPACE

Achter het London Eye ligt het Underbelly Festivalterrein op de Southbank. We lopen 10 minuten langs de Theems en stappen dan het gezellig aangelegde terrein op dat geopend is van april tot eind september en entertainment van wereldklasse aanbied. We zien leuke buitenbars, een groen tapijt, lichtsnoeren met bloemen hoog boven ons in de lucht en bomen vol lampjes. Er is cabaret, comedy, muziek en meer. De shows duren gemiddeld een uur en wij bezoeken om 19.30 uur een circus act (taal technisch dus ook erg goed te volgen voor mijn dochter).
De show die A Simple Space, een acrobatiekgroep uit Australië, neerzet overtreft mijn verwachtingen. Joelend zit ik in de kleine volle theatertent met zo’n honderdvijftig anderen die ook met open mond van verbazing en lachend om de humor de show beleven. Entree voor het terrein is gratis. Tickets voor de diverse shows tussen de 10 en 20 GBP. Ik vind deze opzet, zij het iets kleiner, vergelijkbaar met De Parade in Nederland.
Underbelly Festival Southbank

TOWER BRIDGE – ENGELS STOPCONTACT – REISADAPTER

In het donker komen we de theatertent uit. Lopend langs de Theems krijg ik een paar keer een telefoon en camera in handen gedrukt met de vraag om foto’s te maken van verliefde stelletjes met op de achtergrond de stad en haar lichtjes.
Het is inmiddels half 10. Ik wil mijn dochter nog graag de Tower Bridge laten zien. We komen er langs met de Underground op onze route naar Liverpool Street Station. Ga ik bij Tower Hill Station uitstappen? Ga ik nog met mijn dochter in het donker een vreemde stad door en misschien door een vaag steegje lopen. Als we de brug zien, hebben we wel het hele pop-upboekje afgewerkt dat we als souvenir hebben gekocht. Dan heeft ze alle highlights gezien. Ik moet echter de terugvlucht voor morgen nog bevestigen. Mijn telefoon heeft nog 11 %. Het hotel heeft een Engels stopcontact en ik kon mijn telefoon niet opladen afgelopen nacht. Ik moet nog een reisadapter kopen straks op het Liverpool Street Station. Door het vele foto’s maken heb ik toch teveel batterij van mijn telefoon verbruikt. Stel dat de winkel sluit om 22.00 uur. Ik zou die nu nog net kunnen halen. Aan de andere kant ik zou de vlucht kunnen regelen door achter de computer van de receptie van ons hotel te gaan zitten als ze mij even toestaan. Maar zou ik mijn telefoon ook op kunnen laden met nog een laatste reisdag te gaan?
Ik vind het erg moeilijk om de juiste keuze te maken. Was ik alleen,  was het de Tower Bridge geweest, al wil ik daar juist naar toe om mijn dochter alles te laten zien, maar ik moet verantwoording dragen voor haar en geen onnodig risico lopen. We hebben genoeg avonturiersbloed door de aderen laten stromen vandaag.
Op het Liverpool Street Station zijn er nog een paar kleine winkeltjes open. De kiosk die ik nodig had bleek door de week open te zijn tot 23.00 en in het weekend tot 22.00 uur.

UNDERGROUND – LIVERPOOL STREET STATION – ZWERVERS

Wat een mooi gebouw is dit Liverpool Street Station en wat een geluk dat er nog enkele kleine shops open zijn waaronder één met een reisstekker. Mijn dochter ziet een beetje slordig geklede vrouw met een jong kind liggend op haar schoot op een bankje zitten. ‘Gaan die hier slapen mama?’ Ze heeft geregeld zwervers in de stad gezien. Liggend op een stuk karton, sommigen met een klein koepeltentje naast zich. ‘Nee, ik geloof dat zij op iemand wachten en zo naar huis toe gaan.’ Dat denk ik echt. En tegelijkertijd raakt het me. Mijn dochter die de mensen om haar heen ziet. En ik wetend dat wij straks samen veilig in het tweepersoonsbed liggen.

LONDEN – DAG 3

TERUGREIS – LONDON STANSTED AIRPORT – NEDERLAND

Liverpool Street StationWe ontbijten in het hotel. Pakken op ons gemak de koffers in en reizen met 2 treinen met als tussenstation het mooie Liverpool Street Station terug naar het vliegveld Stansted. Het inchecken verloopt soepel. De Word Duty Free shop begint als een slingerende brede gang. Het blijkt een erg lange gang te zijn welke eindigt in een groot plein dat vol staat met banken en eettentjes daar omheen. We zitten hier even te lunchen. Als we het plein verlaten op weg naar de gate, verwacht ik de gatenummers gelijk om de hoek aan te treffen, maar het blijkt dat we toch nog 10 minuten moeten lopen. Boarding via de trap buiten op het vliegveld is net zoals de heenreis vanuit Eindhoven leuk.
Vanuit het vliegtuig zien we duidelijk het land onder ons en ook de zee met een schip. Boven Nederland gekomen verandert het weer en zien we voor het eerst weer regen. Wat hebben wij het getroffen in Londen in de voorjaarszon met een temperatuur van 18 graden op 30 april, 1 en 2 mei 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *