Puur

Puur

Ik kijk naar de zijkant van je gezicht. Je lange wimpers. Je o zo mooi gevormde neusje. Je volle lippen en je mond iets open. Prachtige witte tandjes op een rij. Blonde haartjes die je soms met een bruusk gebaar naar achteren duwt. Je moet namelijk goed zicht hebben op de filmpjes.
Zo puur. Zo één laag.
Zo mooi, zo ongerept.
Zuiver.

Kon je altijd maar zo puur blijven.
Wanneer komen er andere dingen bij je binnen? Word je een mix van puur, authentiek en de wereld om je heen?

Pure whisky is beter dan een mix. Aan de andere kant een mix van ingrediënten als knoflook, ui, tomaatjes en wat suiker maakt een heerlijk recept.
De wereld heeft je natuurlijk ook veel goeds te bieden. Mooie dingen die toegevoegd kunnen worden aan jouw leven. Jouw leven zonder buitenwereld zou hoogstwaarschijnlijk triest zijn. Een kasplantje zou je zijn.
Je moet juist groeien. Mooie bloem van mij.
Je hebt de zon nodig, maar net zo goed de regen.
Ik zal met alle liefde een paraplu voor je zijn, maar zal daarin ook moeten oppassen, dat ik je je eigen weerbaarheid laat ontwikkelen. Vertrouwen in jezelf.

Kinderen zijn zo mooi puur, zo eerlijk hoor je vaak.
Volwassenen kunnen net zo goed puur en eerlijk zijn.
Waar zit dat schattige dan in, terwijl een ieder weet dat een kinderuitspraak net zo goed pijnlijk kan zijn. ‘Kijk mama die mevrouw heeft een baby in de buik’ terwijl de mevrouw in kwestie overgewicht blijkt te hebben en helemaal geen plezier beleeft aan de opmerking.
Volwassenen pakken vaak veel zaken in. Het verhullen van een boodschap. Het is goed rekening te houden met elkaar. Rekening te houden met jezelf. Niet alles hoef je te zeggen. Toch is de kans aanwezig dat in dit wazige gebied de puurheid het onderspit delft.
Direct contact, ook al bestaat het uit genegenheid, grote mensen weten er vaak geeneens raad mee.

Dat gedraai om elkaar heen in mistige gebieden dat heeft een kind nog niet.
Wanneer komt dat? Bij welke ontwikkelingsfase hoort dat.
Besef van de medemens.
Besef dat je daar mee kan spelen.
Spelen op 2 manieren.
Eén mooi puur en één in de zin van manipuleren of zoiets?

Tot nu toe speel je het puur.
Als je bijvoorbeeld een koekje wilt.
Met je meest lieve zachte stemmetje vraag je het aan mij. Je blik schuin omhoog. Je weet dat je mij in mijn ogen moet aankijken. Dat daar een smeltpunt zit.
Als het smeltmoment niet wordt bereikt omdat mama zegt ‘nee, we gaan zo eten’ fronst je hele gezichtje samen. Ogen gaan donker staan. Je blik op de grond gericht. Je schouders gaan naar voren. Komt het luchtalarm al?
Nee je probeert mij eerst nog richting keukenkastje te krijgen door mijn hand te pakken en aan mijn vingers te trekken. Even later sta je achter mij en duw je tegen mijn billen. Het lief vragend ‘koekje’ klinkt inmiddels als een dreinend, dreigend en langgerekt ‘KÓEKJE!’
Je wilt mij beïnvloeden en wel zo duidelijk en eerlijk.

De wereld zal je in de loop van je leven ook andere technieken leren. Ik ben een beetje huiverig. Ik wil jou, mijn kleine meisje niet blootstellen aan dat alles.
Maar ik weet ook, jullie zijn beiden grote krachten; de wereld, maar ook zeker jij.
Jullie zullen kruisbestuiven.
Wat een aanwinst zal je voor de wereld zijn!

2 Responses »

  1. Die kleine dame is nu al een aanwinst voor de wereld! In ieder geval die van jou! En ik weet zeker dat er heel veel mensen blij van haar worden/zijn geworden; alleen al door de aanblik van dat prachtige koppie!

    Jullie zijn allebei een aanwinst voor de wereld!

    Deze spreuk ken je ook vast wel:

    to the world you are someone
    but to someone you are the world!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *