Verrijking

Verrijking

‘Oelewapper!’ schreeuwde ik in de klas. Lachend vertelt ze over de nieuwe letter die ze vandaag heeft geleerd. ‘Juf vroeg wie er een woord kende met de ‘oe’. De hele klas moest hard lachen’, om er ineens beschaamd achteraan te zeggen ‘en ik had geeneens mijn vinger opgestoken.’

‘Pfff’, ik zucht en verleg mijn hoofd op het ligbed. ‘Wat is er schatje?’, klinkt het zoet vanaf het strandbed naast mij. Ik schuif mijn zonnebril omhoog en doordrenkt van luiheid en warmte antwoord ik: ‘Geef me nog een keer zo’n 24 uur’. Ik zie een kameel mijn blikveld binnen lopen. Rek mijn arm uit om de cocktail op de tast naast mij te zoeken en kijk hoever ik in mijn boek ben.
Ik zie geen enkele piramide in Egypte. Ik bezoek geen bedoeïenen in de woestijn. Loop niet met een plattegrond in mijn handen door een grote stad. Ik dobber enkel in het zout van de Rode Zee.

Ik ben trots op mijzelf. Het lukt mij voorzichtigjes om de woorden van Jan Heemskerk ‘Jullie vrouwen zijn ten enenmale onmachtig om niets te doen’ te weerleggen. Zijn schitterende column geplaatst in 2015 in het tijdschrift Linda heb ik destijds uitgescheurd. Het is een waardevolle tekst met als titel: ‘Vrouw durf te ontspannen’ en legt haarfijn een verschil uit tussen man en vrouw. ‘… Dat komt doordat jullie vrouwen denken dat vrije tijd is bedoeld om van te genieten. Jullie verwachten er iets bruisends van en actiefs. Iets wat je verrijkt en ontplooit. Waar je op magische wijze van opknapt en jezelf ook nog mee ontwikkelt. Niets is echter minder waar. Vrije tijd is bedoeld om bij te tanken. In de standby-modus te gaan. Te vergeten. Te rusten. Aan te sterken en te ontspannen. Waarom denk je dat mannen, als ze al niet de hele dag in hun nest gaan liggen, van die breindode dingen gaan doen als ze vrij hebben? Bier drinken. Golfen. Bier drinken…..’

Wat ben ik een oelewapper dat ik hem op zondagmiddag van de bank af probeer te krijgen. Ik moet er juist naast gaan liggen. Kleedje over ons heen en de beelden van Gold Rush, Moonshiners, Pawn Stars en de krabvissers van Deadliest Catch over mij heen laten komen.
Ik hoef niet braaf in de klas te zitten. Op te letten of ik nog wat kan leren. Ik hoef geen vinger op te steken of uit te steken om mijzelf eens goed te verrijken. Is niets doen misschien wel juist verrijking, bedenk ik glimlachend?

Volgens mij heb ik mij zojuist ontwikkeld. Mooi meegenomen in mijn vrije tijd!
Tja, ik blijf toch nog een beetje vrouw-minded.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *