Bolivia deel 4

Bolivia deel 4

Dag 11+12 – maandag 24 en dinsdag 25 december

Zittend in de deuropening van het huisje. Kont op de drempel, benen in de zon. Eva Luna aan mijn borst. In mijn nachthemdje en kerstliedjes vanuit de laptop op de achtergrond.
Ik doe mijn best om een kerstgevoel op te roepen. Denk aan het cadeautje dat de familie onder onze kerstboom heeft gelegd. Aan ons gezamenlijke ontbijt met een grote cake vol chocoladestukjes. Denk aan de mis van gisteravond in de kathedraal. Aan het schitterende vuurwerk vannacht. Het is allemaal super, maar het is geen kerst.
En dat maakt me trouwens ook niets uit.

HET IS FIJN SAMEN

Het is wonderlijk om dit alles mee te maken. Eva Luna loopt op de grote schoenen van Reza in het rond. Zoë en Reza zijn ons kerstdiner aan het kleien. Reinaldo bouwt een blokkentoren. Gerjan download een familiefilm voor vanavond en Silvana naait het bandje aan haar jurkje.

EERSTE KERSTDAG IN BOLIVIA

Op kerstavond zijn we naar de Plaza gegaan en hebben een deel van de mis meegemaakt. De kathedraal zit vol gezinnen. Mensen leggen een popje met of zonder kribbe voorin de kathedraal. Allemaal kindjes Jezus die de zegen krijgen? Reza vraagt zich hardop af of Sinterklaas nog in het land is na het zien van 5 mijters die zijn binnengekomen. Zoë, beter gezegd haar DS, oogt gretige blikken van 10-jarige jongetjes. Ze zit op de grond tegen een grote pilaar en gaat op in een spelletje. Gerjan en ik proberen stukjes tekst te herinneren van een oud kerstlied en mee te zingen. Silvana met Reinaldo op de arm staat een stukje voor ons. Eva Luna zit in de buggy met een doosje rozijntjes en glimlacht afwezig naar al haar bewonderaars.

Voor de kathedraal maken we foto`s, wandelen nog eens over de Plaza en de kinderen gaan met de kerstman op de foto.
bol-16
We komen laat thuis. Het is al rond 22.30 uur als Eva Luna in bed ligt. Ik ruim nog wat spullen op en luister naar het toenemende vuurwerk. Silvana is gek op siervuurwerk en denkt en hoopt dat er om 00.00 uur echt van alles te zien zal zijn.

Ik ben moe, maar weet dat zij het leuk vindt. Ik ben moe, maar wat zou het, morgen hangen we lekker bij het huisje. Ik ben moe en ik ben nieuwsgierig. Ik ben moe en wil niets missen. Dussss… 23.30 uur sta ik bij Silvana op de stoep en gaan we samen een rondje om het complex lopen. Veel knallen maar het siervuurwerk is matig. Maar dan toch, nog iets voor twaalven schieten de pijlen de lucht in. We gaan als twee oudere jongeren op het huisje van de speeltuin zitten en krijgen een super show voorgeschoteld. We klappen en juichen.

De precieze reden van al dit vuurwerk weet ik eigenlijk niet. Kan wel gokken dat het om de geboorte van Jezus is, maar 100% zeker weten doe ik het niet. Wie weet hebben ze hier nog een verborgen Maya kalender en hebben ze een iets andere jaartelling in het achterhoofd.
Kerstavond is in ieder geval goed afgesloten en de kerstochtend zijn we lekker begonnen. De middag druppelen we zo door in ditzelfde vreedzame gestage ritme. Aan het eind van de middag koken we samen en als we eten gaan, doen we de gordijnen dicht en steken de (anti-muggen) kaars aan in de hoop toch dat kerstgevoel over ons heen te krijgen.

EN WAREMPEL!

Als de afwas is gedaan en we allemaal met een bakje ijs op de bank zitten en kerstfilmpjes van Walt Disney bekijken, voel ik zowaar iets kersterigs.
Lekker knus samen op de bank, opgaand in de sneeuw met Donald en Mickey en Pluto.
Lekker knus met z`n allen bij elkaar.
En met één kindje meer dan vorig jaar!
bol-17

———————————————————

Dag 13 – woensdag 26 december

Mmm wat een dag was dit ook weer.Om 8.30 uur staan we met z´n allen klaar voor een dag Guembe. Op de weblog van broerlief had ik een maand geleden al gelezen hoe mooi hun dag daar was en dat ze van plan waren om daar samen met mij en Eva Luna Tweede Kerstdag nog een keer naar toe te gaan. Na het nogmaals horen van enthousiaste verhalen en het zien van enkele foto´s stemde ik volmondig in.

Het is een natuurpark met zo´n tien natuurlijk aangelegde zwempoelen met een super aankleding van grote rotsblokken, watervallen, een grot, barretjes, hangmatten, rieten parasols en veel groen waaronder mangobomen en terwijl wij daar onder zitten, valt er een mango op Reza.
Er is een grote vijver met daarin een apeneiland. Een orchideeëntuin, een vlindertuin, een schildpaddentuin met seksende schildpadden die lage kreunende oe-oe geluiden maken. Een vogelpark met veel papegaaien waaronder ara´s, toekans en een verdwaalde eekhoorn die plots bij Silvana in de nek springt en bij Eva Luna op de buggy. Er is een restaurant waar ze de meest heerlijke lemon cheesecake serveren. Er is een heerlijk temperatuurtje, echt het is zo goed daar.
bol-18

Behalve in de vlindertuin vliegen de grote mooi gekleurde vlinders ook gewoon om ons heen en ben ik op zoek naar de geluidsinstallatie in de bomen, om tot de ontdekking te komen dat het toch echt mooi gebekte vogeltjes zijn die zorgen voor de achtergrondmuziek. De bloemen bloeien op hun mooist in alle kleuren. Het is gewoon overweldigend.
bol-19
De dag vliegt helaas voorbij met ‘s morgens een bezoek aan de dieren en ‘s middags zwemmen. Eva Luna was al wel watervrij, maar na vandaag is ze helemaal een zeemeermin met haar vleugeltjes.
bol-20
Aan het eind van de dag maken we nog een ritje met een tweespan paarden en wagen door het bos. Goed vasthouden en hobbelen maar. Eva Luna staat daarna de paarden te aaien alsof ze weer even op boerderij De Boterbloem is. Zou ze door hebben dat we ergens anders zijn.
bol-21Kan ze zich later iets herinneren van dit alles? Er zijn in ieder geval genoeg foto´s om de herinneringen levend te houden en anders hoort ze haar mama vast nog jaren lang lyrisch praten, over deze mooie reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *