Muziek

Muziek

Grandioos. Vreugdevuren, hoe overdreven dat ook klinkt, laaien in mij op. Tranen in mijn ogen.
Eva Luna weet niet hoe snel ze van mijn schoot moet glijden. Even een muziekje op de laptop als achtergrondmuziek aanzetten en dan samen  spelen was de bedoeling. Op de muzieksite via genre Folk naar de Bluegrass. Ik druk op play en de actie begint. Ze glijdt mijn schoot af en staat me hier nu toch te hupsen. Ze pakt mijn handen en samen dansend, draaiend en in onze handen klappend gaan we de kamer door. Tussendoor snel een paar halen met een krijtje over het krijtbord, maar bij een nieuw nummer vliegt ze weer in het rond. Blonde haartjes springen op.
Nog even gek doen en op de lage tafel klimmen. ‘Mama hand!’ En daar gaat de kleine stagediver.
Heerlijk dat mijn meisje zo uitgelaten kan zijn op muziek.

Ben stiekem wel blij dat je je eerste dansmoves niet gemaakt hebt op K3. In de auto op de cd van Madness konden we samen al lekker gek doen tijdens het rijden. Dus zo gauw je een paar stappen kon lopen de cd ook wel extra in huis gedraaid. En daar ging je. Op One step beyond. Met je knietjes omhoog en je armen van voor naar achter.

Ach nu wil ik ook geen oordeel over muziek geven. Als muziek je blijdschap geeft is het goed. Muziek voor plezier. Muziek voor het uiten van je emoties.
Muziek is goed voor je welbevinden. Het zorgt dat je van binnen ergens niet iets laat vastzitten. Muziek kan dingen openen die je met woorden, met denken niet voor elkaar krijgt. Zoiets als trillingen bij een moer. Een bout en een moer die lang genoeg trillen krijgen ook speling.
Muziek als onbewuste uiting van je innerlijk leven.
Je papa liet zich op het podium gelden en vocht tegen de voor hem beklemmende opgelegde regels vanuit de maatschappij en je mama blies haar tranen door de saxofoon.

Muziek is een zo mooi instrument.
Behalve voor je innerlijke naar buiten werken is het ook zeker andersom. Van buiten naar binnen halen. Je laten strelen en zalven.
Tijdens de eerste ontmoeting van je papa en mama bij papa thuis, luisterden zij ‘s nachts tot ‘s morgensvroeg naar muziek. Olderwets ploaties draaien op de lp speler was vervangen door cd’s draaien, maar veel liefde werd in plaats van woorden doorgegeven door muziek. Muziek van Calexico,  Hank Williams Jr, The White Stripes. De hoesjes van Cannibal Corpse konden mij dan weer niet bekoren, maar de bevlogenheid, de passie voor muziek was bedwelmend voor het verliefd zijn.

Lieve lieve schat. Ik hoop dat de muziek je vriend mag zijn. Ik zal jullie in ieder geval aan elkaar voorstellen.

One Response »

  1. Mensen gaan nog denken dat ik een stalker ben… maar ik vreet werkelijk jouw woorden!!!!! Mooi mooi mooi! Zoals jij schrijft… En hoe gaaf is dit voor die kleine, om dit allemaal (terug) te kunnen lezen, als ze ouder is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *