Zelfliefde

Zelfliefde

‘Mama, de kaas is oud.’ ‘Ja lief, je hebt  verschillende soorten kaas; jong belegen …’ Met een geïrriteerd ‘Neehee mama!’, valt ze mij in de rede. ‘Nee, nu laat je mij even uitpraten. Je hebt dus bijvoorbeeld jonge kaas, belegen en oude kaas. Als je kaas langer laat liggen krijgt hij steeds een pittiger smaak. Ook zijn er nog heel veel verschillende soorten. Jij bent ook gek op kaas he?!’ ‘Ja mama’, klinkt het netjes en dan met een zucht: ‘Ik zei Sinterklaas is oud.’

Oké dan, ook goedemorgen.
Mijn schat eet deze ochtend een boterham met kaas en terwijl ik aan mijn eerste werkdag van dit jaar denk, zit zij nog steeds met haar gedachten bij de Sint. Als het net zo gaat als vorig jaar bekijkt zij tot aan de zomer nog filmpjes van de Club van Sinterklaas. Waarom iets aan de kant zetten waar je zoveel plezier in hebt. Met de komst van het nieuwe jaar hoef je het oude jaar inderdaad niet gelijk af te serveren.

Goede dingen zal ik ook zeker meenemen. Goede zaken die zijn weg gezakt in de loop van de tijd, zet ik met de komst van een nieuw jaar weer even extra op de agenda. Houden van mezelf bijvoorbeeld.
Ik merk dat ik mij bij vlagen erg moe en leeg voel. Ik heb een goed jaar gehad, maar ergens onderweg ben ik mijzelf wat uit het oog verloren. Wil er graag zijn voor anderen. Rekening houden met de buitenwereld. Wil zelf ook zo veel, teveel? Vind het soms moeilijk te ontdekken en aan te geven wat mijn grenzen zijn. Wil alles zo graag goed doen. Misschien wel deels met de reden; zo ontvang je geen kritiek en houden anderen van je? Als je het jezelf niet kan geven, heb je altijd dit nog? Terwijl ik dit typ, stuit het afhankelijk zijn me tegen de borst. Altijd fijn als anderen van je houden, maar dat is natuurlijk geen bron om lekker onbeperkt energie uit te tappen. Rap tijd dus voor zelfliefde.

Ik vind het nog wel wat bespottelijk klinken. Moet ik nu mijzelf omarmen? Al schieten mij ook wel dingen te binnen die ik graag zou willen ondernemen om te ontspannen. Een dagje sauna of mezelf verwennen met het kopen van een nieuw kledingsetje bijvoorbeeld. Maar het voelt zo egoïstisch en ik voel me zo bezwaard als ik iemand moet vragen om op mijn meisje te passen. Na het immer lezen van boeken, dat de laatste jaren terugliep, gun ik mijzelf inmiddels ook al geeneens meer de tijd om tijdschriften uit te lezen, terwijl ik zo van lezen houd. Ochtenden in bed; slapend, lezend en ontbijtend, waar zijn ze gebleven.

De knop moet om. Ik moet nog even zien hoe ik het ga doen, maar het rijpingsproces vindt weer voortgang. Nog even en ik bezit weer een rijkere en krachtiger smaak. Ik heb mijn nieuwe voornemen goed voor ogen.
Kom maar op nieuw jaar. Ik ga van jou én mij houden!

2 Responses »

  1. Ja .. je gaat je pas echt schuldig voelen als je “je ME TIME” laat liggen dit jaar , van ME TIME word je een gelukkiger mens een krachtigere vrouw en bovendien kom je dan weer meer bij wie je bent , wat je automatisch ook weer een leukere en betere moeder maakt ….. spreek uit ervaring, jammer genoeg heb ik me te vaak laten aanklagen Door schuldgevoelens en heb ik ME TIME te lang en te vaak laten schieten (nog wel eens hoor , maar t komt steeds minder voor HALLELUJA! ) Ik voel nu weer meer en sta weer meer met mezelf in verbinding doe dingen waar ik blij van word, ja ik ben moeder het is me echt gegeven en ik vertrouw erop dat de de mensen om mij heen mij accepteren en van me houden ongeacht wat ik geef liefde die gebaseerd is op angst om niet aardig gevonden te worden is zoieso niet eerlijk en zo kan dr geen echte relatie ontstaan … je zal merken Waneer je kiest voor ME TIME schoont t lekker op en komt er ruimte voor nieuwe dingen en de mooie dingen /mensen van het vorige jaar blijven overeind en krijgen juist meer bloei… SUCCES TOPPER.. you can do it! Yes you can. 2016 word idd een geweldig jaar als je dit doorzet …. Liefs lies

  2. Thanx voor de genietmomentje die ik ontvang door t lezen van je life – story ‘ s. Heerlijke schrijfster ben je .. hou ons op de hoogte van je ME TIME MOMENTJES dan zullen veele vrouwen bemoedigt worden om t zelfde te doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *